képek a táncokról
képek a táncokról
képek a táncokról
képek a táncokról
képek a táncokról
képek a táncokról

ARANY MINŐSÍTÉS A FELNŐTT EGYÜTTESNEK

A Magyarországi Német Ének, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat) háromévente szervez a hazai német nemzetiségi néptánchagyományokat ápoló tánccsoportok részére szakmai minősítőt, majd pedig a zsűri által adott pontszámok alapján legjobban teljesített együttesek részére országos néptáncfesztivált. Ezúttal 9. alkalommal szervezték meg a találkozót. A déli régió elődöntőjének idén Pécsvárad adott otthont.

A fellépők Baranyából, Somogy megyéből érkeztek, tánccsoportunk pedig egyedüli Tolna megyei együttesként mutatkozott be.

Bemutatott koreográfiánk címe a 'Szép örökség' címet viseli, egy tizenöt perces újonnan színpadra vitt koreográfia, melyben feldolgozásra kerültek azok a táncmotívumok és mozgáselemek továbbá zenei anyagok is, amelyeket németkéri felmenőink a régi időkben nagy előszeretettel alkalmaztak a bálokban és a lakodalmakban.

A koreográfiában bemutatásra került táncfajták nagy részét a Lipcsei Táncarchívum is feldolgozta és adatbázisába foglalta, miután 1936-ban Karl Horak professzor, valamint 1972-ben Kurt Petermann gyűjtőmunkát végzett a faluban a németkéri tánchagyományokról. Ők az akkori idős emberek által bemutatott helyi táncanyagról felvételeket készítettek és dokumentálták is azokat. Mindez nagy segítségül szolgált a koreográfia megalkotásában.

A bemutatott táncot egy négytagú szakmai zsűri értékelte. Értékelésükben kiemelték azokat az elemeket amelyek nagyban hozzájárultak a koreográfia sikerességéhez, a magas színvonal eléréséhez, az előadásmód hiteles bemutatásához. Az elmúlt minősítőkhöz hasonlóan ezúttal is külön dicséretben részesült a lányok ruházata és hajviselete. A sok dícséret mellett természetesen építő kritikát is kapott a csapat.

Közel egy éves munka előzte meg a megmérettetést. A táncok betanulása mellett a koreográfiához szervesen kapcsolódó zenei anyag minőségi megtanulása éppúgy nagy feladatot rótt a tánccsoporttal együtt dolgozó Roger Schilling fúvószenekarra, akik a tánccsoportot kísérték a fellépés alatt. Számtalan közösen megélt hosszú próba áll e siker mögött, ezt a sikert pedig nemcsak a tánccsoport újabb kimagasló eredményének, hanem egy együttesen véghezvitt értékőrző munka gyümölcsének tekintjük.

A szakemberek a "Szép örökség" című koreográfiát Arany minősítéssel díjazták, ezzel a tánccsoport meghívást nyert a IX. Magyarországi Német Néptáncfesztivál Gálára, Szekszárda.

(Fotó: Petrás Ildikó)


vissza a hírekhez